24 Eylül 2013

İstiridye Kayın Mantarı Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

Çarşamba ilçesine bağlı Kuşhane köyünde çiftçilikle uğraşan Orhan Çakır, bu yıl üretimine başladığı istiridye kayın mantarının hasadından memnun olduğunu söyledi.


Çarşamba ilçesine bağlı Kuşhane köyünde çiftçilikle uğraşan Orhan Çakır, bu yıl üretimine başladığı istiridye kayın mantarının hasadından memnun olduğunu söyledi.
Çakır, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden bilgi aldıktan sonra, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan da maddi destek alarak 170 metrekare alanda ilk üretimini yapmaya başladığını belirtti.
İstiridye mantarının organik olarak üretildiğini, kilosu 10 lira olan mantarın Çarşamba ilçesinde alternatif ürün olabileceğini ifade eden Çakır, şunları kaydetti:
"Ovada fındık üretimi karlı değil. Ben araştırmayı yeni şeyler üretmeyi seviyorum. Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden bilgi desteği aldım, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan da maddi destek alarak bu işi yapmaya başladım. 170 metrekare alanda ilk hasadımızı yapıyoruz, 100 metrekarelik ikinci depomuzun inşaatı devam ediyor. Doğal, organik üretim yapıyoruz, hiçbir katkı maddesi kimyasal kullanmıyoruz. İşi biten ham maddeyi de seralarımızda gübre olarak değerlendiriyoruz. Kar marjı yüksek, üretimi kolay tüm üretici arkadaşlara denemelerini tavsiye ederim. Bir arkadaşıma yardımcı oldum üretime başladı. Üretim yapmak isteyen başka arkadaşlarıma da elimden gelen yardımı yapmaya hazırım." 
Bölge pazarlarının dışında Erzincan'a da mantar satışı yaptığını ifade eden Çakır, büyük marketlerin de mantar talebini karşılamak için üretimi arttırmayı planladığını vurguladı. - Samsun
http://www.haberler.com/istiridye-kayin-mantari-ureticisinin-yuzunu-5100987-haberi/www.hayger.com

İstiridye mantarı ek gelir sağlıyor

İstiridye mantarı ek gelir sağlıyor
Giresun’da ‘Kayın Ağacında İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi’yle fındık üreticisine ek gelir sağlandı… Giresun’un Yağlıdere ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı projeyle, kayın ağaçlarının kütüklerinde 4 lira maliyetle yıllık 20 kilogram civarında istiridye mantarı yetiştiriliyor. Kilogramı 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla satılan istiridye mantarı, az maliyetle çok kazandıran yönüyle dikkati çekiyor. Yağlıdere Kaymakamı Osman Aydoğan, AA muhabirine […]

Giresun’da ‘Kayın Ağacında İstiridye Mantarı Yetiştirme Projesi’yle fındık üreticisine ek gelir sağlandı…

Giresun’un Yağlıdere ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı projeyle, kayın ağaçlarının kütüklerinde 4 lira maliyetle yıllık 20 kilogram civarında istiridye mantarı yetiştiriliyor. Kilogramı 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla satılan istiridye mantarı, az maliyetle çok kazandıran yönüyle dikkati çekiyor.
Yağlıdere Kaymakamı Osman Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin en güzel yanının, düşük maliyetle çok kazançlı bir iş vadetmesi olduğunu söyledi.

Vatandaşların istiridye mantarını üretim alanı gerektirmeden evlerinin balkonlarında, bahçelerinde yetiştirebileceğini dile getiren Aydoğan, şöyle devam etti:

“Projenin örnek uygulamasına başladık. En az bire 5 kazanç vadeden, maliyeti çok az, ilçe halkının kendi imkanlarıyla, bir alan gerektirmeden uygulayabileceği bir proje. Giresun halkının çoğu geçimini fındıkla sağlar. İstiridye mantarının fındığa alternatif olması mümkün değil ancak fındığın yanında halkımızın fazla uğraşını gerektirmeden düşük maliyetlerde gerçekleştireceği ek kazanç olacaktır. Bu proje özellikle düşük gelirli ailelere müjde niteliğinde. İklim şartlarımız da müsait, yöremize uygun. Projeden olumlu sonuç alınması halinde istiridye mantarı yetiştirmek isteyen vatandaşlara teknik destek sağlayacağız.”

7 AY ÜRÜN ALINABİLİNİYOR

Proje koordinatörü Eray Aydın ise Karadeniz bölgesinde yetişen kayın mantarının kütüklerde doğal olarak da büyüdüğünü anlatarak, “Kütükler yaklaşık 40 santimetre çapında ve 50 santimetre genişliğinde kesilerek herhangi bir üretim yerine götürülebiliyor. Üzerinden yaklaşık 5 santimetre bir kapak kesilerek ekime hazır hale getiriliyor” dedi.

Her kütüğe 100-120 gram tohum bırakıldığını ve 1,5 ay boyunca güneş görmeyen kapalı bir ortamda bekletildiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

“Ürün 6-7 ay boyunca alınabiliyor. Bir kütükte 15-20 kilogram arasında istiridye mantarı yetişiyor. Bu mantarın kilogramı 5-10 lira arasında satılıyor. 3-4 lira arasında da kütük başına maliyeti var. 10 kütük hesaplarsak 3 liradan 30 liralık tohum maliyeti olur ve 150-200 kilogram ürün alınabilir. 10 liraya satıldığını düşünürsek bin 500 lira civarında gelir elde edilmiş olur.”

(AA)
http://mghaber.zz.mu/2013/06/29/istiridye-mantari-ek-gelir-sagliyor/

İstiridye Mantarı ile Para Kazanma



İlçe Tarım Müdürlüğünden “istiridye Mantarı Yetiştiriciliği” Çalışması

İlçe Tarım Müdürlüğünden “istiridye Mantarı Yetiştiriciliği” Çalışması
Ordu'nun Kumru İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” konulu demonstrasyon çalışması yapıldı.Kumru İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Hanifi...
14 Ağustos 2013 Çarşamba 22:31
İlçe Tarım Müdürlüğünden “istiridye Mantarı Yetiştiriciliği” Çalışması


Ordu'nun Kumru İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” konulu demonstrasyon çalışması yapıldı.
Kumru İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Hanifi Doğanay tarafından, çiftçilere ek gelir sağlamak amacıyla istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili demonstrasyon amaçlı çalışma yapıldı. Doğanay yaptığı çalışmada, kendi imkanlarıyla kurduğu mantar üretim alanında, çiftçilere istiridye mantarının nasıl yetiştirildiğini uygulamalı ve görsel olarak öğreterek, bu işi öğrenmek ve yapmak isteyenlere gerekli desteğin verileceğini belirtti.

İstiridye Mantarı Niğde BOR’da test edildi, onaylandı

Ülkemizde yeni yeni yangınlaşan, Bor İlçesinde ilk defa üretilen istiridye mantarının yemekleri ve bu yemeklerin lezzeti tam olarak bilinmiyordu. Piyasada satılan kültür mantarlarından içerdiği protein ve besin değeri olarak daha yüksek olan istiridye mantarının  çok daha lezzetli yemekleri de yapılıyor.

KÜLTÜR MANTARINDAN DAHA LEZZETLİ VE PAHALI
İstiridye mantarı üreticisi  Sönmez Sevinç Bor’da ilk defa ürettiği istiridye mantarlarının haberlerinin çıkmasının ardından,  istiridye mantarının üretimi,  yemeklerinin yapımı ve lezzeti konusunda bir çok kişide merak oluştuğunu  söyledi.
Üretici Sönmez Sevinç, istiridye mantarı üretiminde iddialı olduğu kadar, yemeklerinin lezzeti konusunda da iddialı olduğunu belirtti. Sevinç,  istiridye mantarından oluşan altı çeşit yemek yaparak, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Parlak, Şube Müdürü Bayram Akkuş, Ziraat Mühendisi Rıza Özkan’ın ve bazı vatandaşlarında bulunduğu ortamda istiridye mantarı yemeklerini sundu.
İstiridye mantarının böreğinden, yumurtalı mantar, mangal , kaşarlı, sote gibi altı çeşit yemeği tadan konuklar  istiridye mantarı yemeklerinin son derece lezzetli olduğu belirttiler.

ERAT ; BAYANLARIN ÜRETİME KATILMASI İÇİN İYİ BİR İMKAN



Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Hacı Yusuf Parlak istiridye mantarı üretilen beş metre karelik üretim mekanını incelediler. Başkan Erat ; “ İstiridye mantarını yeni tattım, çok güzel bir lezzeti var. Ürettiği alanı da gördük, küçük bir alanda güzel müteşebbis  bir iş yapmış. İnşaallah bunun desteklenmesi, üretiminin artırılması, tanıtılması, İlimizde yaygınlaşması anlamında üzerimize ne düşüyorsa yapmamız gerekiyor. Bunları kaymakamımıza , valimize anlatırız, bunu Bor’a, Niğde’ye daha fazla yayarız. Özellikle evlerde niye bayanlar bunu üretmesin diye düşünüyorum.  Evlerinin bütçesine de büyük katkı olur. Burada zaten Sönmez Beyin eşi Bahar Hanım üretim yapıyor, bu güzel bir örnek bunun yaygınlaşması için kursların düzenlenmesi gibi elimizden gelen desteği yapacağız” dedi.
http://www.borhaber.net/ekonomi/istiridye-mantari-borda-test-edildi-onaylandi-h11200.html

Niğde İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri istiridye mantarı üretiminin Niğde ve Bor'da üretiminin yangınlaşması için kurs dahil her konuda yardım edeceklerini belirttiler. 

Yem ve Saman Fiyatları istiridye mantarına Yöneltti

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Yusuf Medine, belediyeden büyükbaş hayvan yetiştirmek amacıyla satın aldığı çiftlikte istiridye mantarcılığına başladı.
 Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Yusuf Medine, belediyeden büyükbaş hayvan yetiştirmek amacıyla satın aldığı çiftlikte, saman ve yem fiyatlarının artması nedeniyle istiridye mantarcılığına başladı.

Medine, AA muhabirine, Çay Belediyesi tarafından büyükbaş hayvan yetiştirilmesi için inşa edilen Çay Tarım Köy Çiftlikleri'nden hayvancılık yapmak için 150 mektrekare kapalı alanı olan bir çiftlik satın aldığını kaydetti.

Et fiyatlarının düşmesi, saman ve yem fiyatlarının artması üzerine 1.5 yıl önce "istiridye mantarı" yetiştiriciliğine başladığını ifade eden Medine, şöyle konuştu 

"İstiridye mantarı yetiştirmek için araştırma yaptım. Denizli'de bu iş için kurulan özel bir firmayla anlaştım. Bu firma bize içerisinde istiridye mantarı tohumunu, saman, pamuk ve mısırdan oluşan tamamen organik özel torbalara ekilmiş hazır bir şekilde veriyor. Biz de bu torbaları hazırladığımız özel askılara asıyoruz. 100 metrekare alana bin 600 özel torba asıyoruz. 21 gün kuluçka döneminden sonra 25-30 günde ilk hasat dönemi başlıyor. Özel torbaların bulduğu odanın nem oranı 80-90 derece oda sıcaklığı ise 20-22 derece olması gerekiyor. Bin 600 özel torbadan bir hasatta 6 ton, toplamda 15-17 ton mantar üretmeyi hedefliyoruz ."

-"Çok sağlıklı bir besin kaynağı "-

Medine, topladıkları istiridye mantarlarının kilogramı 5-6 liradan satmak üzere bir firmayla anlaştıkları bildirdi.

Kilogramını 5-6 liradan sattıkları mantarın marketlerde 400 gramının 5-6 liradan alıcı bulduğunu anlatan Medine, şöyle devam etti 

"Yani kilosu 14 liraya geliyor. İstiridye mantarı diğer kültür mantarlarına göre daha kaliteli ve lezzetli. Zehirlenme oranı yok. Tamamen organik ve temiz bir ortamda yetiştiriliyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katkı maddesi bulunmuyor. Çok sağlıklı bir besin kaynağı ve herkesin tüketmesi gerekir. Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçelerinde sadece ben, istiridye mantarı yetiştiriyorum. Hiçbir destek ve kredi kullanmadan tamamen kendi imkanlarımla başladığım bu sektörden memnunum. Önümüzdeki günlerde daha büyük ve kapsamlı bir şekilde mantar üretimi yapacağım ."

Medine, oteller, lokantalar, öğrenci yurtları, okullar ve yemek şirketleriyle görüşerek buralara da "istiridye mantarı" pazarlamayı düşündüğünü de sözlerine ekledi. 
http://www.sondakika.com/haber/haber-yem-ve-saman-fiyatlari-kultur-mantarciligina-4135281/

Konya Ereğli'de İstiridye Mantarı Üretiliyor

02 Mayıs 2013 Perşembe 19:10
Ereğlide üç bayan girişimci kurdukları tesiste istiridye mantarı üretiyor.
 
75 m2’lik bir alanda istiridye mantarı üretimi gerçekleştiren Nimet Tok Ercan, Meryem Taban Ercan ve Derya Ercan Erdem 2 ay önce kurdukları tesisten ürün almaya başladıklarını belirttiler.
20 bin TL harcayarak kurdukları tesiste ilk ürünlerini elde eden girişimci bayanlar elde ettikleri mantarları içli köfte, saç böreği, karnıyarık gibi yemek çeşitlerinde kullandıklarını ifade ettiler.
 
İstiridye mantarı elde etmek için 85-95 nem oranında, 23 derece tesis sıcaklığında, komposto ısısının ise 26 derecede olması gerektiğini kaydeden Nimet Tok Ercan, “Yaklaşık 2 ay önce kurduğumuz tesisimizde ilk ürünlerimizi elde ettik. Bu tesisi kurma fikri ise tamamen internet ortamında gezinti yaparken dikkatimizi çekmesiyle ortaya çıktı. 20 bin TL gibi bir ücretle bu tesisi kurduk ve 9 ton 700 kilo kompost yerleştirdik. Şu anda moral ürünlerimizi aldık ve önümüzdeki günlerde üretim artışının artmasını bekliyoruz” dedi.
 
Şu anki tek sıkıntılarının Pazar sorunu olduğunu ifade eden Ercan, “Birkaç manav ve marketle görüştük ve anlaştık. Perakende 8 toptan ise 6 TL’den satışa çıkardığımız istiridye mantarına daha fazla ilgi bekliyoruz. Sadece Ereğli değil ülke genelinde Pazar bularak satış yapmak ve işletmemizi büyütmek hedefindeyiz” şeklinde konuştular.
 
“Azim ve kararlılığın doğal sonucu olan başarının ve işletme ruhunun üç yürekli bayan girişimci tarafından yakalanması Ereğlili hemşerilerimizin başaramayacağı hiçbir işin olamayacağının göstergesidir” diyerek tesisi gezen ve bilgi alan Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ise, “Öncelikle bu üç yürekli bayanı kutluyorum. Ereğli’de girişimciliğin önünü açarak örnek oldukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Sadece bu üç cesur insanın değil tüm girişimcilerin desteklenmesi kanaatindeyim. Bugün bu tesisi gezdim ve destekleme kararı aldım. ‘Desteğiniz nasıl olacak?’ diye sorarsanız bildiğiniz gibi aş ocağımızda ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtıyoruz. Artık bu yemek çeşitlerine mantar yemeğini de ekleyeceğiz. Yöresel satış noktasında bir yer tahsis edip kendi ürünlerini satmalarına vesile olacağız. Ben her üç girişimci bayanı kutluyor ve örnek olmalarını diliyorum” dedi.
 
http://www.erhaber.com/haber?id=24154

istiridye mantarı Konya'ya geliyor

Hububat, yağlık ayçiçeği derken Konya şimdi de yaprak mantarı üretiminin merkezi olacak. Ticari üretimine yeni başlanan bu lezzetli mantar türü, yüksek kar geliriyle çiftçinin yeni alternatif ürünü olmaya aday gösteriliyor. 
İstiridye mantarı, kayın mantarı ya da en yaygın kullanılan ismiyle yaprak mantarı. Özel bir firma tarafından gerçekleştirilecek projeyle yaprak mantarı artık Konya’da üretilecek.
Hayger Konya Bölge Müdürü Tarkan Yalçın, yıl boyunca hasadı yapılabilen ürünün, düşük maliyetle yüksek kar geliri sağladığını belirtti.
Yalçın, üreticilere her konuda destek verileceğini kaydetti.

Küre’de kilosu 13 TL’den satılıyor

Küre ilçesinde Pazartesi pazarına getirilen Kanlıca mantarı büyük ilgi gördü.Batı Karadeniz ormanlarında ilkbahar ve sonbaharda çıkan Kanlıca mantarı yöre halkına gelir kapısı oldu. Küre ilçesinde bu hafta yaşanan yoğun yağışlı...

Küre ilçesinde Pazartesi pazarına getirilen Kanlıca mantarı büyük ilgi gördü.
Batı Karadeniz ormanlarında ilkbahar ve sonbaharda çıkan Kanlıca mantarı yöre halkına gelir kapısı oldu. Küre ilçesinde bu hafta yaşanan yoğun yağışlı havanın ardından çıkan Kanlıca mantarı pazara indi.
Lezzetiyle bölge halkının büyük ilgi gösterdiği mantar, Küre’de kilosu 13 TL’den satılıyor.
Köknar, çam ve meşe ağaçlarının diplerinde bulunan Kanlıca mantarı çok olduğu için, vatandaşlar poşet poşet mantarlarla geliyor.

RİZE'DE KAYIN MANTARI YETİŞECEK

RİZE'DE KAYIN MANTARI YETİŞECEK
Rize'de Kayın Mantarı Yetişecek Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Çamlıhemşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadık Arslan ve Ziraat Mühendisi Burak Yılmaz ile birlikte Çmlıhemşin ' de yürütülen kayın mantarı yetiştirme projesi uygulamalarını yerinde inceledi
 [RİZE'DE KAYIN MANTARI YETİŞECEK] 
Rize'de Kayın Mantarı Yetişecek Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Çamlıhemşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadık Arslan ve Ziraat Mühendisi Burak Yılmaz ile birlikte Çmlıhemşin ' de yürütülen kayın mantarı yetiştirme projesi uygulamalarını yerinde inceledi. PROJE İLK MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Burak Yılmaz' ın öncülüğünde 2013 bahar aylannda başlatılan Kayın Mantarı projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Bölge iklimine uygun olan mantar yetiştiriciliği yakın bir zamanda bölge halkı için alternatif geçim kaynaklarından olması bekleniyor. Mantar Projesinin amacı topraksız tarım tekniği olan Mantar Yetiştiriciliğinin çiftçilerimize öğretilmesi olduğunu belirten Yılmaz / "Mantar üretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini arttırır. Sıcaklık, nem ve havalandırma yönünden uygun koşullara sahip yerlerde üretimi yapılabilmektedir. Karadeniz bölgesinin iklimi göz önünde bulundurulduğunda mantar yetiştiriciliği icjjı uygun JîaVâ şartlarına sahip olduğu göıli lmekted ir. Bölgem iz şartlarına uygun mantar tohumu (misel) temin edilerek 17 çiftçimizle üretime başlanmıştır. Yetiştiriciliğini yapmaya çalıştığımız mantar .çeşidi, ülkemizde kayın mantarı, kavak mantarı, ağaç mantarı, istiridye mantarı, yaprak mantarı olarak isimlendirilen Pleurotus Ostreatus çeşididir. Pleurotus Ostreatus mantar çeşitleri içerisinde dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan türdür. Düşük sıcaklıklarda meyve oluşturabildiğinden subtıopik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. İyi kalitede bir yemeklik mantardır. Bölgemizde kütükler üzerinde uygulama yapılmış olup, gürgen, ıhlamur, kestane, kızılağaç gibi değişik ağaçlar kullanılarak üretim çalışmaları yapılmaktadır/ dedi. - Cemil Kuş

Haberin Tamamı İçin: http://www.gazetea24.com/yerel-basin-haber/rizede-kayin-mantari-yetisecek_11332646.html

istiridye mantarı para kazandırıyor

Kastamonu Valiliği’nce kırsalda yaşayan Kastamonuluların üretime dahil edilmesi ve ekonomik anlamda kazançlarının arttırılması amacıyla uygulamaya konulan İstiridye Mantarı Projesi birinci yılını geride bıraktı.
Vali Yardımcısı Atila Kantay’ın sorumluluğundaki projenin birinci yılını doldurması dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısı ise dün Vedat Tek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
NASRULLAH / Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Ali Çardakçı, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Milletvekilleri Mustafa Gökhan Gül-şen ve Emin Çınar’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin katıldığı tanıtımda katılımcılara İstiridye Mantarı ile harmanlanan çeşitli yemeklerden ikram edildi.

Projenin fikir babası ve başarıyla ilerlemesinde önemli rolü olan Vali Yardımcısı Atila Kantay Kastamonu’da kavak ve kayın popülasyonunun yüksek olması, iklim şartlarının üretime uygun olması, düşük maliyete karşı yüksek kazanç sağlaması ve her yaş ile cinsiyet tarafından üretilebilmesi nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
 
İstiridye Mantarı’nın piyasada 27 liraya kadar alıcı bulabildiğine dikkat çeken Kantay “İstiridye Mantarı 12 ay üretilebilen ve 12 bulunabilen bri mantar. İstiridye Mantarı, üretim maliyeti ile satış makası arasında ciddi bir fark olan bir mantardır. Daha güvenli, daha ekonomik bir mantardır. 9 liradan 27 liraya kadar piyasada alıcı bulabilmektedir. Ülkemizin değişik yörelerinde üretimi başarıyla sonuçlanmıştır. Kavak, kayın popülasyonunun bölgemizde yüksek ve iklim şartlarının uygun olduğu için ayrıca İstiridye Mantarı engelliler dahil her yaş grubu ve cinsiyet tarafından üretilebildiği için bu projenin üzerine eğiliyoruz. Tehlikesiz ve güvenlidir.” diye konuştu.
 
Projeye akademik anlamda büyük katkı ve destek sağlayan isimlerden Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal ise İstiridye Mantarı’nın protein değerinin sütteki protein değerinden iki kat fazla olduğuna dikkat çekerken, İstiridye Mantarı’nın hastalıklara ve zararlılara karşı çok daha dayanıklı olduğunu kaydetti.
 
İstiridye Mantarı’nın aynı zamanda çevre dostu bir mantar olduğuna vurgu yapan Ünal “Artık tarımda dar alanda geniş üretime, daha yüksek kazanç sağlayacak üretim modellerine geçilmesi gerekmektedir. Bu ürünlerden biri de kültür mantarıdır. Bölgemizin ekolojik koşullarına çok uygun olması nedeniyle İstiridye Mantarı da ön plana çıkmaktadır. Üretimi çok ucuz ve kolaydır. Hastalık ve zararlara karşı çok daha fazla dayanıklıdır. Protein değeri süttekinin iki katı kadardır. Ayrıca kolesterolu düşürebilen tek mantar türüdür. Üretiminde orman ve tarımsal ürün artıkları değerlendirilebileceği için çevre dostu mantardır. Bu çerçevede organik İstiridye Mantarı üretebiliyoruz. Bugün Marmara, Akdeniz ve Ege’de mantarcılıkla geçimini sağlayan çok sayıda vatandaşımız var. İstiridye Mantarı’nın bölge ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından mantar üreticilerine iş kurma desteği verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca en kısa zamanda bir Mantar Üreticileri Birliği kurulması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü’nün üretici belgesi verilmesi konusunda, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise özellikle mantarın ham maddesi olan kayın ağacının yoğun olduğu alanlarda oturan vatandaşlarımıza bu ürünün temininde katkı sağlamalarını istiyoruz. İlerleyen yıllarda da Kastamonu’da İstiridye Mantarı Festivali yaparak il ekonomisine katkı sunulabileceğini düşünüyorum.” dedi.
 
Üretimin istenilen seviye gelmesini arzu ettiklerini belirten Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise tüm zirai üretimlerde en önemli ayağı sanayileşmenin oluşturduğunu söyledi.
 
Sektörün çökmemesi için sanayi adımının şart olduğunu belirten Aydın: “Mantarın ekonomik değeri yüksek. Üniversitemize, Mantar Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk. Ümidimiz ve temennimiz üretimin istediğimiz seviyeye gelmektir. Tüm zirai üretimlerin en önemli özelliği sanayiye adım atmazsanız çöker. Pazarlama zincirini kurmazsanız o sektör çöker. Bu nedenle sanayileşmek önemlidir. Sanayini kurmadığınız hiçbir sektör büyümez gelişmez.” şeklinde konuştu.
 
Projeyi başarıya taşımak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Vali Erdoğan Bektaş’ta “Konuyla ilk karşılaştığımda bir deneyelim ve görelim gözüyle bakmıştık. Üreticilerimizin yavaş, yavaş artığını ve geliştiğini gördük. Üretmek zor değil, kolay. Önemli olan sürekli üretebilmek. Bunu başarmakta zor değil. İlerleyeceğiz ve hangi noktaya gelebiliyoruz bunu göreceğiz” dedi.
KAYNAK:http://www.kastamonupostasi.com/kposta3/index.asp?fuseaction=home.dsp_news&catid=3&cid=32477http://www.hayger.com/