24 Eylül 2013

istiridye mantarı para kazandırıyor

Kastamonu Valiliği’nce kırsalda yaşayan Kastamonuluların üretime dahil edilmesi ve ekonomik anlamda kazançlarının arttırılması amacıyla uygulamaya konulan İstiridye Mantarı Projesi birinci yılını geride bıraktı.
Vali Yardımcısı Atila Kantay’ın sorumluluğundaki projenin birinci yılını doldurması dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısı ise dün Vedat Tek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
NASRULLAH / Vali Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Ali Çardakçı, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Milletvekilleri Mustafa Gökhan Gül-şen ve Emin Çınar’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin katıldığı tanıtımda katılımcılara İstiridye Mantarı ile harmanlanan çeşitli yemeklerden ikram edildi.

Projenin fikir babası ve başarıyla ilerlemesinde önemli rolü olan Vali Yardımcısı Atila Kantay Kastamonu’da kavak ve kayın popülasyonunun yüksek olması, iklim şartlarının üretime uygun olması, düşük maliyete karşı yüksek kazanç sağlaması ve her yaş ile cinsiyet tarafından üretilebilmesi nedeniyle bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
 
İstiridye Mantarı’nın piyasada 27 liraya kadar alıcı bulabildiğine dikkat çeken Kantay “İstiridye Mantarı 12 ay üretilebilen ve 12 bulunabilen bri mantar. İstiridye Mantarı, üretim maliyeti ile satış makası arasında ciddi bir fark olan bir mantardır. Daha güvenli, daha ekonomik bir mantardır. 9 liradan 27 liraya kadar piyasada alıcı bulabilmektedir. Ülkemizin değişik yörelerinde üretimi başarıyla sonuçlanmıştır. Kavak, kayın popülasyonunun bölgemizde yüksek ve iklim şartlarının uygun olduğu için ayrıca İstiridye Mantarı engelliler dahil her yaş grubu ve cinsiyet tarafından üretilebildiği için bu projenin üzerine eğiliyoruz. Tehlikesiz ve güvenlidir.” diye konuştu.
 
Projeye akademik anlamda büyük katkı ve destek sağlayan isimlerden Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal ise İstiridye Mantarı’nın protein değerinin sütteki protein değerinden iki kat fazla olduğuna dikkat çekerken, İstiridye Mantarı’nın hastalıklara ve zararlılara karşı çok daha dayanıklı olduğunu kaydetti.
 
İstiridye Mantarı’nın aynı zamanda çevre dostu bir mantar olduğuna vurgu yapan Ünal “Artık tarımda dar alanda geniş üretime, daha yüksek kazanç sağlayacak üretim modellerine geçilmesi gerekmektedir. Bu ürünlerden biri de kültür mantarıdır. Bölgemizin ekolojik koşullarına çok uygun olması nedeniyle İstiridye Mantarı da ön plana çıkmaktadır. Üretimi çok ucuz ve kolaydır. Hastalık ve zararlara karşı çok daha fazla dayanıklıdır. Protein değeri süttekinin iki katı kadardır. Ayrıca kolesterolu düşürebilen tek mantar türüdür. Üretiminde orman ve tarımsal ürün artıkları değerlendirilebileceği için çevre dostu mantardır. Bu çerçevede organik İstiridye Mantarı üretebiliyoruz. Bugün Marmara, Akdeniz ve Ege’de mantarcılıkla geçimini sağlayan çok sayıda vatandaşımız var. İstiridye Mantarı’nın bölge ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından mantar üreticilerine iş kurma desteği verilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca en kısa zamanda bir Mantar Üreticileri Birliği kurulması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü’nün üretici belgesi verilmesi konusunda, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise özellikle mantarın ham maddesi olan kayın ağacının yoğun olduğu alanlarda oturan vatandaşlarımıza bu ürünün temininde katkı sağlamalarını istiyoruz. İlerleyen yıllarda da Kastamonu’da İstiridye Mantarı Festivali yaparak il ekonomisine katkı sunulabileceğini düşünüyorum.” dedi.
 
Üretimin istenilen seviye gelmesini arzu ettiklerini belirten Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise tüm zirai üretimlerde en önemli ayağı sanayileşmenin oluşturduğunu söyledi.
 
Sektörün çökmemesi için sanayi adımının şart olduğunu belirten Aydın: “Mantarın ekonomik değeri yüksek. Üniversitemize, Mantar Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk. Ümidimiz ve temennimiz üretimin istediğimiz seviyeye gelmektir. Tüm zirai üretimlerin en önemli özelliği sanayiye adım atmazsanız çöker. Pazarlama zincirini kurmazsanız o sektör çöker. Bu nedenle sanayileşmek önemlidir. Sanayini kurmadığınız hiçbir sektör büyümez gelişmez.” şeklinde konuştu.
 
Projeyi başarıya taşımak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Vali Erdoğan Bektaş’ta “Konuyla ilk karşılaştığımda bir deneyelim ve görelim gözüyle bakmıştık. Üreticilerimizin yavaş, yavaş artığını ve geliştiğini gördük. Üretmek zor değil, kolay. Önemli olan sürekli üretebilmek. Bunu başarmakta zor değil. İlerleyeceğiz ve hangi noktaya gelebiliyoruz bunu göreceğiz” dedi.
KAYNAK:http://www.kastamonupostasi.com/kposta3/index.asp?fuseaction=home.dsp_news&catid=3&cid=32477http://www.hayger.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder