24 Eylül 2013

Yem ve Saman Fiyatları istiridye mantarına Yöneltti

Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Yusuf Medine, belediyeden büyükbaş hayvan yetiştirmek amacıyla satın aldığı çiftlikte istiridye mantarcılığına başladı.
 Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Yusuf Medine, belediyeden büyükbaş hayvan yetiştirmek amacıyla satın aldığı çiftlikte, saman ve yem fiyatlarının artması nedeniyle istiridye mantarcılığına başladı.

Medine, AA muhabirine, Çay Belediyesi tarafından büyükbaş hayvan yetiştirilmesi için inşa edilen Çay Tarım Köy Çiftlikleri'nden hayvancılık yapmak için 150 mektrekare kapalı alanı olan bir çiftlik satın aldığını kaydetti.

Et fiyatlarının düşmesi, saman ve yem fiyatlarının artması üzerine 1.5 yıl önce "istiridye mantarı" yetiştiriciliğine başladığını ifade eden Medine, şöyle konuştu 

"İstiridye mantarı yetiştirmek için araştırma yaptım. Denizli'de bu iş için kurulan özel bir firmayla anlaştım. Bu firma bize içerisinde istiridye mantarı tohumunu, saman, pamuk ve mısırdan oluşan tamamen organik özel torbalara ekilmiş hazır bir şekilde veriyor. Biz de bu torbaları hazırladığımız özel askılara asıyoruz. 100 metrekare alana bin 600 özel torba asıyoruz. 21 gün kuluçka döneminden sonra 25-30 günde ilk hasat dönemi başlıyor. Özel torbaların bulduğu odanın nem oranı 80-90 derece oda sıcaklığı ise 20-22 derece olması gerekiyor. Bin 600 özel torbadan bir hasatta 6 ton, toplamda 15-17 ton mantar üretmeyi hedefliyoruz ."

-"Çok sağlıklı bir besin kaynağı "-

Medine, topladıkları istiridye mantarlarının kilogramı 5-6 liradan satmak üzere bir firmayla anlaştıkları bildirdi.

Kilogramını 5-6 liradan sattıkları mantarın marketlerde 400 gramının 5-6 liradan alıcı bulduğunu anlatan Medine, şöyle devam etti 

"Yani kilosu 14 liraya geliyor. İstiridye mantarı diğer kültür mantarlarına göre daha kaliteli ve lezzetli. Zehirlenme oranı yok. Tamamen organik ve temiz bir ortamda yetiştiriliyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katkı maddesi bulunmuyor. Çok sağlıklı bir besin kaynağı ve herkesin tüketmesi gerekir. Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçelerinde sadece ben, istiridye mantarı yetiştiriyorum. Hiçbir destek ve kredi kullanmadan tamamen kendi imkanlarımla başladığım bu sektörden memnunum. Önümüzdeki günlerde daha büyük ve kapsamlı bir şekilde mantar üretimi yapacağım ."

Medine, oteller, lokantalar, öğrenci yurtları, okullar ve yemek şirketleriyle görüşerek buralara da "istiridye mantarı" pazarlamayı düşündüğünü de sözlerine ekledi. 
http://www.sondakika.com/haber/haber-yem-ve-saman-fiyatlari-kultur-mantarciligina-4135281/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder