17 Ekim 2015

Kayın mantarı ,istiridye mantarı , üreticilerinin karşılaştıkları problemler

1.Hastalıklar
1.1.1.Bakteriler: En fazla karşılaşılan bakteriyal problem Pseodomonas tolasii’dir. Bu Agaricus bisporus’da bakteriyel lekeye sebep olan bakteri ile aynıdır. Bu hastalığın semptomları; şapka kısmının gevrek, kırılgan bir hal alması, turuncu renk oluşumu ve üründe azalma olarak sayılabilir. Enfekte olmuş mantarların raf ömrü azalır. Aşırı ortam sıcaklığı (35oC üzeri), aşırı nem içeriği ve özellikle ıslak mantar yüzeyi Pseodomonas tolaasii enfeksiyonunu şiddetlendirir. Nispi neminin yüzde 80-85’e düşürülmesi ve flaş aralarında torba yüzeyleri yüzde 0.2’lik çamaşır suyu püskürtülmesi hastalığın kontrolüne yardımcı olur. (Anonymous, 2003)
1.1.2.Mantarlar: Kayın mantarı üretiminde birçok mantar ortamda büyür ve gelişir. En fazla rastlanan grup Aspergillus, Botrytis, Coprinus, Fusarium, Monilia, Mucor, Penicillium, Trichoderma ve Trichothecium’dur. Sadece pastörize edilmiş ortamlar pastörizasyon ve olgunlaştırılama işlemleri uygulanmış ortamlardan daha duyarlıdır. Ortam azot bakımından zengin besinlerle desteklendiğinde fungal problemler daha fazla görülür. Ortam sıcaklığı 35oC’nin üzerine çıktığında problem artar. Daha yüksek sıcaklıklar tohumluğa zarar verir, misel gelişim oranını düşürür ve ortamı Coprinus spp. (ink caps) ve Trichoderma spp. (yeşil küf) gibi rekabetçilere karşı savunmasız bırakır. Agaricus bisporus’da da zarara neden olduğu bilinen Cladobotryum ve Verticillium ile Pleurotus türlerinin üretiminde nispeten daha seyrek karşılaşılır. Eğer Pleurotus üretiminde karşılaşılırsa yaşlı şapka ve sap atıklarında gelişirler (Anonymous, 2003)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder