8 Temmuz 2015

İstiridye mantarı pembe

 Pleurotus salmoneostramineus
 
Pembe İstiridye mantarı
 
Pembe istiridye mantarı Pleurotus türlerindendir.
Süraatli bir şekilde lamel veya şapka yapmalarıyla tanınırlar, çok farklı kompost malzemelerinde yetiştirilebilir, yüksek sıcağa dayanıklıdır.
 Bu türün kolonizasyon yeteneği o kadar hızlıdır ki pastörize edilmemiş ortamda rekabetçi organizmalar gelişme fırsatı bulamadan tamamen kolonize olabilirler. 
İyi bir yetiştiricilikte biyolojik etkinlik yüzde 25-30 arasındadır.
 Bazı ırklar için biyolojik etkinlik, P. ostreatus’un en yüksek güc ve kuvvete sahip türüdür.
 
 
Üreticilerimizden gelen siparişlere göre kompost ekimleri yapılır .
 
 
 
Pleurotus ostreatus
Ülkemizde istiridye ,yaprak veya kayın mantarı olarak bilinen Pleurotus türlerinin yetiştiriciliğine yönelik ilk çalışmalar 1980’li yıllarda başlamıştır. Üzerinde çok sayıda bilimsel araştırma yapılmış olmasına rağmen, günümüzde Pleurotus mantarlarının ticari anlamda yetiştiriciliği yayılmaya başlamıştır.
 
Yaprak mantarıı (Pleurotus spp.), şapka kısmı midye şeklinde olduğundan dolayı yurtdışında genellikle midye (oyster mushroom) mantarı olarak da anılmaktadır, Bu mantarın sapı merkezde değil yandadır. Pleurotus ostreatus  yiyecek olarak ya da tıbbi özellikleri nedeni ile çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır ve ticari olarak üretimi yapılan yenilebilir mantarlar arasında önemli bir yeri vardır.
 
 Dünya üzerinde binden fazla Pleurotus türü tanımlanmıştır. Ancak bununla birlikte Pleurotus cinsinde sadece 50 kadar tür kabul edilmektedir

DEVAMINI OKU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder