2 Ekim 2015

İstiridye mantarı

İstiridye mantarı gri
Pleurotus ostreatusÜlkemizde istiridye ,yaprak veya kayın mantarı olarak bilinen Pleurotus türlerinin yetiştiriciliğine yönelik ilk çalışmalar 1980’li yıllarda başlamıştır. Üzerinde çok sayıda bilimsel araştırma yapılmış olmasına rağmen, günümüzde Pleurotus mantarlarının ticari anlamda yetiştiriciliği yayılmaya başlamıştır.Yaprak mantarıı (Pleurotus spp.), şapka kısmı midye şeklinde olduğundan dolayı yurtdışında genellikle midye (oyster mushroom) mantarı olarak da anılmaktadır, Bu mantarın sapı merkezde değil yandadır. Pleurotus ostreatus  yiyecek olarak ya da tıbbi özellikleri nedeni ile çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır ve ticari olarak üretimi yapılan yenilebilir mantarlar arasında önemli bir yeri vardır.
hayger istiridye mantarı

 Dünya üzerinde binden fazla Pleurotus türü tanımlanmıştır. Ancak bununla birlikte Pleurotus cinsinde sadece 50 kadar tür kabul edilmektedir. Pleurotus türlerinin, besin değerleri, tıbbi özellikleri ve diğer yararlı etkileri nedeni ile bütün dünyada üretim ve tüketimi mevcuttur. Kayın mantarları, diyet lifleri ve diğer değerli besin maddeleri açısından iyi bir kaynaktır. İstirideye mantarı bağışıklık sistemi üzerine de etkilidir, tümör gelişimini durdurur, içerdiği hipoglisemik ve antitrombotik aktivitelerle tümör büyümesi ve iltihabı durdurur, kan lipit konsantrasyonunu düşürür, yüksek kan basıncı ve damar tıkanıklığını önler, antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Pleurotus türleri multienzim sistemleri sayesinde çok farklı tarımsal atıklarda yetiştirilebilmektedirler. Ülkemizde kolayca bulunabilecek olan talaş, sap-saman, mısır koçanı, fındık zürufu, ayçiçeği bitkisi atıkları,pamuk, yer fıstığı kabukları gibi tarımsal atıklar bu mantarın üretiminde rahatlıkla kullanılabilirler.Ama verim değeri ve kompost kalitesi bakımından en kıymetlisi pamuktur.
hayger istiridye mantarı

 Pleurotus mantarlarının yaygın olarak yetiştirildiği ülkelerde, ülkelerin hammadde kaynakları ile ekonomik koşullarına göre basit sistemlerden modern sistemlere kadar çok değişik şekillerde üretimi yapılmaktadır. İstiridye mantarının üretim şekilleri aynı ülkenin değişik bölgelerinde bile farklılık göstermektedir. Basit sera koşullarında veya doğal şartlar altında yetiştirilebildiği gibi özel yetiştirme yerlerinde, askı sisteminde ya da tavsiye ettiğimiz şekilde ranzalarda yerleştirildiği sistemlerde üretim yapılabilmektedir. Diğer taraftan yetiştirme ortamlarında kullanılan ham materyaller ile yetiştirme ortamlarının miktarları da yine farklılık göstermekte, pamuk kompostunda işletme m2 en ideal şekilde kullanılarak diğerlerine nazaran 2 kat daha fazla kompostyerleştirilebilir.Haliyle daha fazla yaprak mantar hasadı yapılabilmektedir.
hayger istiridye mantarı

 Istiridye mantar üretim kolaylığı  firmamızın sağladığı verim değeri yüksek ve kaliteli kompostu ve danışmanlıklar sayesinde istiridye mantarı taleplerinin büyük çoğunluğunu Biz ve üreticilerimiz karşılamakatadır. Bu sebeple üretim ülkemizde hızla yayılmakta hem tüketiciler hemde yatırmcılar tarafından büyük ilgi görmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder