istiridye mantarı nasıl yetiştirilir, anahtar teslim istiridye mantarı üretim tesisleri
16 Şubat 2016
istiridye mantarı kırmızı ete rakip oldu
Kırmızı ete rakip çıktı
Kırmızı ete rakip çıktı
Bursa’da girişimci çift,
Türkiye’de az bilinen istiridye mantarını üreterek kırmızı ete rakip çıkardı.
İnternetten yaptıkları araştırmalar doğrultusunda
istiridye mantarı
ile tanışan Özgür ve Gülin Özbek çifti bir çiftlik kurmaya karar verdi. Yaklaşık 10 ay önce Bursada kurdukları tesis ile üretime başlayan Özbek çifti, dünyada da tadı kırmızı ete en yakın olan istiridye mantarına olan talebi karşılayamaz hale geldi. Yoğun talebi karşılamakta zorlanan genç çift, yeni girişimcilere de yol göstererek, tohumladıkları mantar kompostlarını hazır halde satarak hammadde sağlar hale geldi. Pazarlarda 8 ile 10 lira arasında alıcı bulan istiridye mantarı, büyük marketlerin raflarında kilogramı 20 liraya kadar çıkıyor.
PROTEİN OLARAK KIRMIZI ETE EŞ DEĞER
Türkiye’de Avrupa ülkelerine oranla mantar tüketiminin 40 kat daha düşük olduğunu dile getiren Özgür Özbek, "İş arayışı içerisindeyken yurt dışındaki internet sitelerinden de araştırdığım kadarıyla mantar yetiştiriciliği işine yoğunlaştık. Yaklaşık 1 senedir bu işle uğraşıyoruz. Yüzlerce ton mantar kompostu ve tonlarca da mantar ürettik. Ülkemizde kavak mantarı olarak da bilinen, istiridye mantarının tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre 40 kat daha düşük. Kültür mantarını tavuk eti olarak nitelendirirsek, istiridye mantarına "kırmızı et" diyebiliriz. Kırmızı etten daha değerli besin ögelerine sahiptir. Yağ oranı sıfıra yakındır. Protein olarak da kırmızı ete eş değer derecededir. Kırımızı ete alternatif besin ögesidir. Yaklaşık 10 sene önce kasaplarda kırmızı etten daha yüksek fiyatla satıldığını biliyorum" dedi.
HİÇBİR KİMYASAL MADDE KULLANILMIYOR
Kesinlikle zehirleme riski olmadığını dile getiren Gülin Özbek, "Türkiye’de şu an için büyük illerde talep var. Ancak diğer illerde de tanıtımına başlandı. İnsanlar mantar yerken, bazen büyük endişeler duyabiliyor. İstiridye mantarının yapımında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Zehirleme riski yok. Tadı et tadında. Protein açısından da et kadar değerli bir mantar. Kırmızı et tadına yakın bir mantar diyebiliriz" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sonraki Kayıt
Önceki Kayıt
Ana Sayfa
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder